Hogyan étkezzenek az ételallergiások?
Sajnos a boltokban megvásárolható élelmiszerek egyre több adalékanyagot, tartósítószert, kemikáliát tartalmaznak, és szervezetünk bizony egy idő után telítődik a káros összetevőkkel. Az immunrendszer ilyenkor válaszol, jelzi, hogy ez már nem jó neki, változtatásra van szüksége. Ekkor találjuk szembe magunkat az égető viszketéssel, a bőrkiütésekkel, légúti megbetegedésekkel, és ebben az esetben hagyományos étrendünk is átalakításra szorul a megoldás érdekében.
Tejallergia
A felmérések alapján az egyik leggyakoribb allergén bizony a tej, amelyet általában minden nap fogyasztunk. Szüksége is van szervezetünknek a benne található fehérjékre és kalciumra. Egy tejallergia esetén természetesen nemcsak magára a tejre vagyunk érzékenyek, hanem sajnos minden olyan termékre, amelyben megtalálható: tejföl, joghurtok, sajtok, tejjel készült mártások, sütemények stb. Ilyen esetben két megoldás létezik: a drasztikusabb megoldás az, ha teljes egészében megpróbáljuk száműzni étkezési szokásaink elemei közül a tejet, mint olyat. A kellemesebb és egyben ésszerűbb megoldás pedig az, ha speciális, laktózmentes tejből készítünk ételeket, italokat, készítünk és vásárolunk.
Tojásallergia
A másik leggyakoribb, amire allergiás reakciókkal válaszol szervezetünk, az a tojás. A tojásra való allergia okozhat átmeneti problémákat is, akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztunk belőle. De sajnos van, akit nem csak a tömeges fogyasztása visel meg, hanem egy-egy darab elfogyasztása is. Ezt tovább fokozza, hogy gyakran már a szoptatás során az anyatejjel a baba szervezetébe bejutott anyagok is allergizálhatnak, így az anyukáknak is fokozottan oda kell figyelniük a tünetekre, és az étkezésükre is. Szerencsére van számukra is speciális étrend, így könnyen kezelhetővé válik a kellemetlenségek nagy része. Ez nagyon szigorú étkezési szokásokat fog jelenteni, amelyre főleg gyermekeink esetében kell majd odafigyelnünk.
Glutén- és lisztérzékenység
A harmadik leggyakoribb, amivel találkozhatunk, az a glutén- és lisztérzékenység. Ezt az egyik legnehezebb felismerni, mert tünetei általánosak többnyire, és lisztet pedig majdnem minden étel készítésekor használunk. Nincs egyszerű dolgunk tehát ebben az esetben sem, de ha a megfelelő orvosi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy gluténérzékenyek vagyunk, akkor onnantól kezdve saját érdekünkben olyan ételeket kell készítenünk és fogyasztanunk, amelyek kifejezetten erre az allergiatípusra vannak kitalálva. Ebben az esetben nem szükséges elhagyni teljes egészében a liszteket, mert ma már kiváló gluténmentes lisztkeveréket, kukoricalisztet, rizslisztet, hajdinalisztet stb. vásárolhatunk. Ezek mindegyikével tulajdonképpen majdnem ugyanolyan ízű ételeket készíthetünk, mint a korábban megszokott lisztfajtákkal, de az allergia okozta tüneteket teljes egészében megszüntethetjük.