Milyen padlóburkolat kerülhet a fürdőszobába?

2023.06.01.Itthon 2,2 perc olvasási idő438 szó

Amikor fürdőszoba felújítás előtt állunk, akkor valószínűleg a padlóburkolat kérdése is felmerül, vagyis, hogy milyen legyen. A kínálat manapság rendkívül széles, a megszokott padlólapokon kívül lehet már csiszolt beton, vinly padló, de akár laminált padlót is választani.

Azt viszont mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a fürdőszobában egy padlóburkolatnak strapabírónak és vízállónak kell lennie, tehát például a fapadló, illetve a padlószőnyeg alapvetően nem jöhet szóba. Vannak persze speciális megoldások már erre is, de jellemzően a hidegburkolatok szoktak megfelelni a fürdőszobába, mint a kő vagy a kerámia.

Padlóra kerülhet természetesen mozaik is, bár ezt főleg inkább dekorációs céllal szokták használni, ritkábban láthatunk olyat, hogy az egész fürdőszoba mozaikcsempével van burkolva, de persze ez sem teljesen lehetetlen manapság. A legelterjedtebb megoldás még mindig a padlólap, ami már meglehetősen széles kínálattal rendelkezik színek és méret terén is. Létezik már fényes és matt, nagyobb és kisebb is.

Miben más a padlólap, mint a csempe?

A padlólap és csempe jellemezően hasonló anyagból készül, ezért sokakban fel is merülhet a kérdés, hogy akkor miért nem csempe kerül le a padlóra, miért kell külön padlólapban gondolkodni. Nos, a légyeges különbség nemcsak a méretekben, hanem a terhelhetőségben is keresendő. A padlólapok jellemzően nagyobb méretben kerülnek forgalomba, mint a csempék, ezt talán nem is kell mondani, mert szemmel látható a különbség.

Ami viszont nem biztos, hogy elsőre feltűnik, az az, hogy a padlólap mennyivel strapabíróbb, mint a csempe. A padlólapuk ugyanis jellemzően magasabb kopásállósággal bírnak, és lényegesen tartósabb, mint a csempe. Persze ma már nem ritka a csempék padlólapként történő használata, mert egyes típusok erre a célra is alkalmasak, és legalább annyira terhelhetőek, mint egy padlólap, aminek bírnia kell folyamatos mászkálást, bútorok súlyát, bizonyos esetekben a cipőkkel való közlekedést is.