Mi alapján érdemes traktort választani?

2020.05.20.Itthon 2,3 perc olvasási idő469 szó

A megfelelő traktor kiválasztása egy nagyon fontos döntés minden gazda számára. Akár az első traktorról van szó, akár a régi cseréjéről, a döntés sosem egyszerű. Ha már rászántuk magunkat a vásárlásra, akkor indulhat a nagy gépek nézegetése az országos vásárokon, ahol csillogó gépek és számos extra vár minket, megspékelve egy jó kiállású kereskedővel, aki biztosít minket, hogy az általa forgalmazott gép a legjobb a piacon.

Ilyenkor begyűjtünk pár prospektust, de a döntés nem lesz könnyebb.

A magyar gazdák általában három szempontot vesznek figyelemben a traktorok kiválasztásánál. Kettő tényező gazdasági szempontú: az ár és a finanszírozás. A harmadik tényező a karbantartással függ össze, vagyis a szervizhálózat dönt, hogy lényegében milyen hamar lehet egy elromlott alkatrészt pótolni. Ezek a fő szempontok, és ha már leszűkölt a kör, akkor jöhetnek a műszaki paraméterek is, amiket azért szintén jó, ha számításba veszünk, végül is nem egy kapát akarunk beszerezni, hanem egy nagyon komoly és korántsem olcsó járművet.

Milyen műszaki paramétereket vegyünk figyelembe? 

Természetesen nem csak az a fontos, hogy a szervizhálózat milyen gyorsan szerzi be a szükséges alkatrészt, hanem az is, hogy milyen sűrűn kell majd javítani a gépet, és hogy az alkatrész mennyibe is kerül. A nagy márkák azért előnyben vannak, mert nem csak gyorsaságot garantálnak, hanem készleten lévő alkatrészeket is. Az ár persze nem mindig kedvező, de érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e az olcsóbb alkatrész, ha nem sikerült időben beszerezni. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ha felmerül egy hiba, akkor szakműhelybe kell-e rohanni, vagy orvosolható a gond házilag is.

Lényeges szempont lehet az is, hogy a kenési helyek, az akkumulátor, a láncfeszítők mennyire nehezen hozzáférhetőek, vagyis könnyen elvégezhetőek a karbantartási munkák vagy sem. Emellett az üzemanyag fogyasztást is érdemes figyelembe venni, ami márkánként akár 25-30 %-os különbségeket jelenthet. Szempont lehet még a kormánymű és a fékrendszer is, de talán a legfontosabb, hogy az új jármű kompatibilis legyen a meglévő gépkarokkal. Komoly beruházás lenne a meglévő eszközöket is lecserélni az új traktor miatt.