Kihívások sora vár a személy- és vagyonőrökre

2023.06.15.Pénzügy - Gazdaság - Társadalom 2,2 perc olvasási idő432 szó

Magyarországon ma a személy- és vagyonőrök kihívásokkal teli helyzetben vannak. A szakma egyre inkább felhígul és még mindig akadnak olyanok, akik szakmai hozzá nem értése veszélyezteti az emberek és a vagyon biztonságát.

Mint ahogy a nevében is benne van, a személy- és vagyonőrök feladata az emberi élet és vagyon védelme. És bár sokan a pocakos nyugdíjas bácsikra gondolnak, akik a nagyáruházak bejáratánál ücsörögnek unatkozva, a valódi szakmai tudást azért nem adják könnyen.

Sajnos hazánkban igencsak felhígult a szakma, nincsenek igazi szakemberek, aminek az egyik oka az, hogy nincsenek megfizetve az e területen dolgozók.

Igencsak betett a személy- és vagyonőröknek a kisadózók tételes adója, azaz a KATA megszüntetése, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség igazi szakemberkere és hogy ne lennének megfizetve az elhivatott, naprakész tudással rendelkezők.

Az élet sok területén szükség van a munkájukra, így a nyilvános rendezvényeken, például, ahol a szakmai tudás és tapasztalat szintén kulcsfontosságú a feladatok sikeres ellátásához. Ezen kívül fontos, hogy kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezzenek, hisz nemcsak konfliktushelyzetekben, hanem a mindennapi munka során is kapcsolatot kell tartani az emberekkel.

Fontos a kiváló megfigyelőképesség is, oda kell figyelni a rendellenes viselkedésre, kockázatos helyzetekre, a veszélyre utaló előjelekre. Ezeket a szituációkat pedig gyorsan és hatékonyan kell értékelni és meghozni a szükséges döntéseket. Persze fontos a fizikai és mentális állapot is, az állóképesség és a stresszkezelő képesség kulcsfontosságúak.

A szakmai ismeretek folyamatos frissítése is legalább ilyen fontos.

Az utóbbi években a jogalkotók szigorították a személy- és vagyonőrökkel szembeni elvárásokat, így a szakma színvonala javult. A képzések államilag elismert tanúsítványt adnak, és magukban foglalják az elméleti és gyakorlati oktatást is. Olyan szakembereket képeznek, akik megvédik a felügyeletükre bízott létesítményt, személyt, szállítmányt és képesek kezelni az ehhez szükséges eszközöket, berendezéseket. Valamint rendkívüli esetekben el tudják hárítani a veszélyt.