Ezt tegyük, ha tojást tojt a papagájunk

2023.09.14.Itthon 2,3 perc olvasási idő452 szó

Sok papagájgazdi esik kétségbe, amikor azt látja, hogy a madara tojást tojik, vagy tojást tojt. Rengetegen vannak ugyanis, akik csak kedvtelésből tartják tollas barátaikat, nincsen tenyésztési szándékuk, és igazából utána sem nagyon néztek, mit is kellene ilyenkor csinálni.

Kétségbe esni persze nem kell, csak figyelmesebbnek lenni a madárral. De kezdjük az elején, vagyis tojás még nincs, de nem is szeretnénk. Egyszerűen annyi a dolgunk, hogy a reprodukciós viselkedést ne támogassuk.

Ez főleg a nappali órák számának növekedése és a bőségesebb táplálék, de fogságban tartott madaraknál más is indukálhat ilyet. Eleve nem árt tudni, hogy mely madarak azok, amelyek hajlamosabbak fogságban is gyakran tojást rakni. Ilyenek a hullámos papagájok, a nimfák, az aratingák és a nappapagájok is. Amikor hosszabbak a nappalok, akkor a madarak úgy érezhetik, itt a tavasz, tehát ideje tojást rakni.

Ezért tehát nem célszerű korán felébreszteni őket, és késő este is mesterséges fényben fürdő szobában tartani a madarakat, mert az gondolhatják, hogy megjött a tavasz. Figyeljünk arra is, hogy ne legyen a madárnak lehetősége fészket rakni.

Mi tegyünk, ha már rakott tojást?

Először is ilyenkor érdemes a tojást és persze a madarat is pár napig nem bolygatni, maximum csak figyelni. Egy papagáj jellemzően 3-4 tojást is rak, vagyis érdemes hagyni a papagájunkat, hátha rak még tojást. Persze lehet, hogy nem fog, de ha mégis az eltarthat pár napig.

Ha nem piszkáljuk sem a tojást, sem a madarat, akkor lesz lehetősége tollas kedvencünknek rakni még tojást, már ha megy neki. Ezt követően arra is figyelni kell, hogy ki akarja-e költeni őket egyáltalán.

Megeshet ugyanis, hogy bár rak tojást a madár, de a kiköltése már egyáltalán nem is érdekli. Egyes papagájok egy idő után magára hagyják a tojásokat, és már nem is foglalkoznak velük.

Ilyenkor a dolog magától megoldódik, mert nem fogja kikölteni őket, tehát újabb madárkákra nem kell számítani. Amennyiben a papagájunk ki is költi a fiókákat, érdemes alaposabban is utána nézni, mi a teendő a növendék madarakkal.