Ezeket a tulajdonságokat vegyük figyelembe a szigetelés kiválasztásakor

2016.09.07.Itthon 3,1 perc olvasási idő617 szó

A hőszigetelés kiválasztásakor a közhiedelemmel ellentétben sokkal több dolgot figyelembe kell vennünk, mint azt, hogy milyen színű, alakú, vagy árkategóriájú az adott szigetelőanyag. Az egyes szigeteléseknek ugyanis rengeteg tulajdonságuk van, ezek nagyságát pedig a legjobb hatás érdekében mind figyelembe kell vennünk a kiválasztásnál. Hogy melyek ezek?

A páradiffúziós ellenállástól a nyomószilárdságig

Minden szigetelőanyagon fel van tüntetve a páradiffúziós ellenállás, aminek az értéke minél kisebb, az anyag annál több párát képes átereszteni. Ez azért fontos tulajdonság, mert ha a szigetelés nem tudja kiengedni a párát az épület falai közül, akkor odabent a páratartalom értelemszerűen megnövekszik, és lecsapódik a hidegebb felületeken, penészt és gombásodást előidézve ezzel.

Szintén lényeges még egy hőszigetelő anyagnál annak vízfelvevő képessége. Ennek a lehető legkisebbnek kell lennie, hiszen a nedvességet egy jó hőszigetelésnek nem szabad sem felszívnia, sem áteresztenie, mert ha ez megtörténik, az nagyon jelentős szerkezeti károkat idézhet elő a lakás szerkezetében.

A nyomószilárdság szintén nagyon lényeges szempont a szigetelőanyag kapcsán, hiszen gondoljunk csak bele, egy homlokzatnak vagy egy lábazatnak gyakran milyen jelentős, sőt folyamatos terhelést kell elviselnie. Ha a szigetelés esetén a nyomószilárdság túl kicsi, akkor az anyag rendkívül gyorsan deformálódik, és ezzel nem csak mechanikai tulajdonságai, hanem hatásfoka is csökken. Ennek hatására az illesztéseknél komoly rések, úgynevezett hő-hidak jelennek meg, amelyek egyrészt csökkentik a szigetelés hatékonyságát, másrészt pedig akár jelentősebb szerkezeti károkat is előidézhetnek a későbbiekben.

A tűzállóságtól az egészségig

Vannak természetesen gyakran elbagatellizált, mondhatni jelentéktelennek tekintett tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni a hőszigetelés kapcsán. Ilyen például a tűzállóság, hiszen amennyiben egy szigetelőanyag nem tűzálló, akkor annak beépítése rendkívül jelentős tűzbiztonsági kockázatot idéz elő. Szerencsére a mai, modern szigetelőanyagok jelentős többsége úgynevezett önoltó képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ha csak meggyullad, de nincs kitéve folyamatos nyílt lángnak, akkor nem ég tovább.

Nagyon jelentős tényező még egy szigetelés kapcsán az időtállóság, hiszen bizonyára senki sem szeretne 2-3 évenként szigetelést cserélni. Ezen a téren nem csak az elöregedés kapcsán fontos, hogy strapabíró legyen egy anyag, hanem lényeges figyelembe venni, hogy ellenálljon az időjárási tényezőknek, ezáltal a hőmérsékleti ingadozásoknak, a nagy melegnek, a nagy hidegnek, valamint a kártevőknek is.

Ezen kívül nem elhanyagolható tényező még az egészségkárosító hatás sem, hiszen egyes szigetelőanyagok hosszabb távon káros hatást gyakorolnak ez ember egészségére, ezért érdemes jól megválasztani, hogy milyen alapanyagot használunk fel a szigeteléshez, hiszen bizonyára mindenkinek a saját egészsége a legfontosabb.