Nem mindegy, hogy mekkora a digitális lábnyomunk

2022. augusztus 20. 12:41.

A digitális lábnyom az internet használatakor hátrahagyott adatnyomra utal. Ide tartoznak a meglátogatott weboldalak, az elküldött e-mailek és az online beküldött információk. Az internetfelhasználók aktívan vagy passzívan hozzák létre a digitális lábnyomukat, ami utána felhasználható az online tevékenységeiknek a nyomon követésére is.

Amikor az internetet használjuk, minden alkalommal digitális lábnyomként ismert információnyomot hagyunk magunk után. Minél többet vagyunk a világhálón, annál nagyobb lesz az információ, például a közösségi médiában való posztolással, egy hírlevélre való feliratkozással, vagy az online vásárlással.

Emellett vannak olyan pillanatok, amikor nem tudjuk, hogy éppen a lábnyomunkat növeljük, amire jó példa a webhelyeken elfogadott sütik száma, valamint a rengeteg telefonos alkalmazás. Ha pedig egyszer engedélyezzük egy szervezetnek, hogy hozzáférjen az adatainkhoz, akkor az eladhatja vagy megoszthatja harmadik felekkel. Ami még rosszabb, hogy a személyes adataink veszélybe kerülhetnek egy adatsértés részeként.

Miért fontosak a digitális lábnyomok?

Az Ambit tökéletesen megfogalmazza, hogy a digitális lábnyomok azért fontosak, mert viszonylag állandóak, és ha az adatok egyszer már nyilvánosak – vagy akár félig nyilvánosak, mint például a Facebook-bejegyzések esetében -, a tulajdonosnak kevés befolyása van arra, hogy mások hogyan használják fel azokat. A tevékenységünk meghatározhatja a digitális hírnevünket, amelyet ma már ugyanolyan fontosnak tartanak, mint az offline hírnevet. A munkáltatók a felvételi döntések meghozatala előtt szeretik ezeket az információkat ellenőrizni.

Az online közzétett bejegyzéseinket és fényképeinket félreértelmezhetik vagy megváltoztathatják, ami további katasztrófákhoz vezet. Sajnos a zárt csoportnak szánt tartalmak is széles körben elterjedhetnek, ami károsíthatja a kapcsolatokat és barátságokat. De ami a legfontosabb, hogy a kiberbűnözők kihasználhatják a digitális lábnyomunkat. Senki sem szeretné, hogy a saját adataiból hamis személyazonosságot készítsenek.

Szponzoráció: quadron.huNem mindegy, hogy mekkora a digitális lábnyomunk adatai

Nem mindegy, hogy mekkora a digitális lábnyomunk - Hasonló hírek

  1. A legtöbbet használt digitális mérlegek jellemzői A súlymérésre, mára már számos eszközt használhatunk, hiszen rengeteg mérleg fajta létezik. A digitális mérleg fénykorát éli, hiszen a hagyományos...
  2. Mire figyeljünk digitális fényképezőgép vásárlásakor? Aki digitális fényképezőgép vásárlásra adná a fejét, számtalan márkájú és funkciójú készülék közül válogathat. A legelső szempont, ami alapján választunk, hogy...
  3. Nem fontosak a márkaemlítések a Google algoritmusa számára John Mueller, a Google munkatársa válaszol arra a kérdésre, hogy a márkaemlítések fontosak-e a Google algoritmusa számára. A kérdezők most...