Hogyan legyek író?

2020. december 17. 13:26.

Magyarországon egyre többen álmodoznak arról, hogy belépnek az írók soraiba. Valamiért megfoghatatlannak és varázslatosnak tűnik ez a munka, de hamar rá lehet jönni a nehézségeire. Miközben egyre többen írnak, addig egyre kevesebben olvasnak, és a könyvpiac is ingadozik. Mit tehetünk?

Ha szerencsénk van, és tényleg nagyon jól írunk, akkor megpróbálhatjuk a hagyományos kiadókat. Ilyenkor nem kell semmit tennünk, a kiadó rendez mindent, és végül pár százalék haszon is üti a markunkat. Viszont a bekerülés nehéz lehet, vagy pályázatokkal tudunk próbálkozni, vagy felkeressük a kiadót. Azt azonban érdemes tudni, hogy akár 6 hónap is eltelhet a válaszadásig.

Nem véletlen, hogy sokan a magánkiadás útján indulnak el, amire kétféle visszajelzés szokott lenni. Vannak, akik egyenesen menekülnek tőle, mások direkt ezt keresik. Sajnos az utóbbi a ritkább.

Nemcsak írni kell

Amikor magánkiadáson gondolkodunk, akkor tisztában kell lenni olyan elvárásokkal, mint a grafikus, a tördelő, a szerkesztő és a lektor. Mindegyiknek más a feladatköre, és azt a célt szolgálják, hogy a könyvünk olvasható állapotba kerüljön, ne csalódjanak benne az emberek. Egy jó borító éppen annyira fontos, mint a dramaturgia.

Íme a többi top 30 internetes online munka

Azonban a kész könyv még nem teljesen kész. Amikor saját magunk akarunk könyvet kiadni, akkor szükségünk lesz a marketingre. Általában az írók nem jó marketingesek, és ez meg is szokott látszani. A közösségi médiában próbálkoznak, a bátrak pedig saját weboldalt indítanak, és úgy próbálnak meg eladni.

Persze, ahhoz, hogy pénzt tudjunk keresni, nem szabad megfeledkezni az adózásról. Legyünk magánszemélyek, esetleg egyéni vállalkozók mindenféleképpen szükségünk lesz a számlára. Az e-számlákról és a feltételekről érdemes egy könyvelővel beszélnünk.

Összességében a könyvkiadós jó móka lehet, ha szeretünk írni, és az embereknek tetszik a történetünk. Figyeljünk nagyon az énmárka kiépítésére, hogy minél többen megismerjenek minket. De, ami a legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk abba a tanulást. Az írás fejleszthető, ne álljunk meg egy szinten.

Szponzoráció: billingo.huHogyan legyek író? adatai

Hogyan legyek író? - Hasonló hírek

  1. Hogyan legyek sikeres az álláskeresésben? Minden álláskeresés célja az álommunka megtalálása, ám sokszor ez nem is tűnik olyan egyszerű feladatnak. Többen lehetnek olyanok, akik kifejezetten...
  2. Hogyan tudjuk megállapítani egy parfümről, hogy eredeti? Több olyan tényező van, amiből meg tudjuk állapítani, hogy eredeti parfümöt vagy utánzatot vásároltunk. A valós bolti vásárlásokkor nem szokott felmerülni...
  3. Hogyan adjuk el családi házunkat? Egy családi ház nagyon jó dolog, főleg, ha saját magunk építettük. Ám egy idő után eljöhet az az idő, amikor...