Állami egészségügy vs. egészségbiztosítás

2023.08.04.Egészséges Gyógymód, Itthon, Pénzügy - Gazdaság - Társadalom 2,5 perc olvasási idő495 szó

Amikor felmerül valamilyen egészségügyi probléma a családban, már előre aggódnunk, hogy mit fog mondani az orvos: milyen vizsgálatokra, szakorvos ellátásra, vizsgálatra lesz szükség, és persze, hogy ezekre mikorra is kapunk majd időpontot.

Az állami egészségügyre sajnos egyre kevesebb pénz jut, és a helyzet az, hogy az aktív keresők száma is csökken, akik ugye a befizetők is. Az egészségügyben dolgozók is nagyon le vannak terhelve, arról már nem is beszélve, hogy mennyire keveset keresnek. Ennél fogva sokan nem is szívesen veszik igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat.

Egyre többen teszik fel magunknak a kérdést, hogy miért fizessék a TB-t, ha ennyi erővel magán egészségbiztosítást is tudnának fizetni, de olyanok is vannak, akik pedig azt nem értik, miért fizessenek privát egészségbiztosításért, ha fizetik a TB-t. Érdemes elolvasni a MediHelp.hu ide vonatkozó hasznos cikkét, ami pont erről szól.

A válasz persze egyik kérdésre sem egyszerű, hiszen vannak átfedések a TB és az egészségpénztári szolgáltatások között, minek fizessünk valamiért, ha fedezi a TB, és minek fizessük az magán egészségbiztosítást, ha az nem fedezi vagy csak ritkán az adott, számunkra fontos szolgáltatást?

Mikor hasznos az állami egészségbiztosítás, és mikor a magán?

Ha szenvedünk valamilyen betegségben, jellemzően a magán egészségbiztosítás azt nem téríti, ez szemben az állami igen. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy nagyműtéteknél és tartós kórházban fekvést igényelő kezeléseknél hasznos, ha fizetjük a TB-t, de akadnak olyan gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, melyeket a TB szintén támogat.

Vannak persze olyan egészségügyi szolgáltatások, melyet az állami egészségbiztosítás sem fizet. Ilyenek az esztétikai megfontolásból elvégzendő plasztikai műtétek, az orvosi alkalmassági vizsgálat, de a meddővé tétel is. Az állami egészségügyben ingyenesek a vizsgálatok, viszont a várakozás rendkívül hosszú lehet, mire időpontot kapunk egy szakrendelésre.

A magán egészségpénztárak esetében akár még aznapra, vagy másnapra is kaphatunk időpontot, és a szakember keresésében is kaphatunk segítséget. Emellett számos olyan preventív szűrővizsgálat és szolgáltatás van, ami az állami egészségügy nem finanszíroz, de a magán egészségbiztosítás igen.