Az infraszauna ma

2010. október 1. 15:45.

Az infraszauna elődje: Több ezer évvel ezelőtt az Északon élő nemzetek kisebb faházakat építettek, melyekben forró kövekre vizet öntöttek, hogy felfűtsék. Akkoriban a mosakodást elősegítésére alakítottak ki ilyen különálló kis helyiségeket, az idők során azonban felfedezték a szauna jótékony és káros hatásait.

Finn szauna, infraszauna

Maga a szaunázás Finnországból ered, ahol a mai napig egyes orvosi panaszokra az ott való izzadást írnak elő, illetve javasolnak a doktorok, mert verejtékezés közben a szervezetből természetes úton távoznak a méreganyagok. – Emiatt a bőrre is jó hatással van. Serkenti a vérkeringést, minek köszönhetően edzi a szívet, ugyanakkor a szív- és érrendszeri panaszokkal élőknek nem tanácsolt huzamosabb időt bent tölteni egyszerre, mert túlságosan megterhelő lehet az igénybevételük az izzadás során. Erősíti az immunrendszert, ám annak fokozott igénybevétele miatt a szauna használata alatt nagyobb az esélye a megbetegedésnek. Oldja a stresszt, enyhíti az álmatlanságot és az izomlázat, illetve segíti a sportolók bemelegítését is.

Az átlag („finn”) szauna mellett izzadhatunk füstszaunában – melyekben a tűz fölött egy kondér víz függ –, gőzszaunában – melyben a levegő páratartalma elérheti akár a 80%-ot is –, valamint infraszaunában is.

Infrasugarak az infrakabin belsejében

A legtöbb szaunától eltérően az infraszaunákban a tűz helyett infrasugarak segítségével képeznek hőt. A 2-25 mikrométeres hullámhosszas sugarak a szervezetbe mélyen belehatolva, azt belülről melegítik fel. Bár a vérkeringést ez a fajta szauna is felélénkíti, társaival ellentétben növeli használója ellenálló képességét, lévén, hogy a sugarak felgyorsítják az anyagcserét is. Sejtregeneráló- és pólustisztítót hatása mellett, legalább háromszor annyit izzad az infraszauna használója, mintha egy normál szaunában ülne. A kabinban kevésbé érezhető a hőség, melynek köszönhetően nem esik az ember nehezére akár fél órán át is benntartózkodni – mely idő alatt akár 300 kalóriától is megszabadulhatunk. Illetve alakformálás szempontjából sem utolsó, hiszen intenzíven keringeti a nyirokfolyadékot.