Rattan – Természetes, strapabíró és klasszikus különlegesség

2018. május 1. 11:02.

Bútorgyártás szempontjából az anyagok változatossága, új anyagok felfedezése sokszor jelent költséghatékonyságok, újabb kreatív távlatokat, esetleg egy jól kihasználható piaci rést. A rattan bútor meglehetően régi divat, amely újra és újra felmelegítésre kerül a lakberendezési trendek alakulásakor, ám teljesen sosem tűnik el.

Van, amikor átnyergel kizárólag kertibútor kategóriába, máskor újra sokadik reneszánszát élve visszakerül a nappalikba, hálószobákba, fürdőszobákba és lényegében bármilyen belső térbe. A rattan nem csak aktuális divat tud lenni, de egy stílus, egy életérzés kifejeződése is. A rattan bútorok hangulata főleg meleg és otthonos.

Mi az a rattan?

A rattan nem más, mint egy liánhoz nagyon hasonló tömör állagú, kiszáradva is erős és tartós növény, mely az őserdőben honos. Rendkívül tartós és strapabíró szerkezet, jól tűri a páratartalom változásokat és az egyéb környezeti hatásoknak is ellenáll. Jól alakítható, formálható, rugalmas, de erős anyag. Szilárd, ugyanakkor rugalmas mivoltát hosszanti irányú, párhuzamos szálszerkezetének köszönheti maga a rattan és a bútorgyártás is. Az őserdőkben nem ritka az 50-100 méteres magasságokig felkúszó rattan sem. Lényegében a hosszú indák gyökerek, melyek a tüskés levelek segítségével fák és bokrok törzsén, lombozatán megkapaszkodva törnek egyre a napfény felé.

Hogyan készül a rattan bútor?

A rattan bútorok esetén a bútorgyártás folyamata már az őserdőben megkezdődik. A dzsungelben levagdossák, darabolják, egyengetik a növényt. Ezt követően a gyűjtőhelyen alaposan megtisztítják, majd teljesen kiszárítják a rattan szálakat. A bútorgyártás konkrét megkezdésekor ezeket a kiszárított rattan szálakat felgőzölik, ezáltal rugalmassá válnak, majd sablonba egyengetve vagy kézi munkával formázzák őket a kellő alakúra.

A rattan bútoroknál a rögzítésre kétféle megoldást használnak. Egyes rattan bútorok háncskötözéssel készülnek, míg mások rögzítéseinél rozsdamentes acélcsavarokat használnak. Rattan bútorból léteznek tiszta rattan és kevert anyagú darabok is. Lehet fa vagy fém vázon rattan ülő vagy fekvőfelület, de lehet rattanból a váz, míg textillel egészítik ki a támlákat és ülőfelületeket, asztalok esetében fa vagy üveglap a toldás.

Forrás: www.juhar.huRattan – Természetes, strapabíró és klasszikus különlegesség adatai

Rattan – Természetes, strapabíró és klasszikus különlegesség - Hasonló hírek

  1. A használt bútor egészségügyi veszélyei A használt tárgyak adásvétele ma igen elterjedt. A használtruha kereskedelem igazi divattá vált, a használt bútor vásárlás is hétköznapi, de...
  2. Ülőgarnitúra vásárlás – Erre figyelj, ha kanapét veszel! Az ülőgarnitúra hosszútávú befektetés, a lakás stílusát, kényelmi fokozatát meghatározó darabja a bútorgyártásnak. Ülőgarnitúrát, kanapét, foteleket nem vásárolunk évente, sőt,...
  3. Klasszicista bútorok varázsa A bútorgyártás már a klasszicizmus korában is jelentőséggel bírt, bár gazdaságilag aligha volt fontosnak nevezhető. Akkoriban még csak a nemesi...

Kategória: Itthon