Miért fontos a garázs szellőztetése?

2014. június 20. 10:03.

A gépkocsi tárolók szellőztetése mellőzhetetlen a mindennapokban, akár kisebb, egy autónak való garázsról legyen szó, akár hatalmas mélygarázsról. Kisebbek esetén sokkal könnyebben megoldható a kérdés, a mélygarázsok pedig külön technikai felszerelést igényelnek. Egészségünk, és persze a tűzvédelem szempontjából nélkülözhetetlen odafigyelnünk erre, mert nagyobb problémákat is okozhat az egyébként nüansznyi odafigyelés hiánya.

Káros anyagok kiszivárgása

Az egyik legfontosabb szempont ilyenkor azt néznünk, hogy mi történhet akkor, ha jár a motor a garázsban valamennyi ideig, illetve, ha kiszivárog az olaj a betonra. Ezt általában akkor vesszük csak észre, amikor reggel, vagy éppen nap közben kimegyünk autónkhoz, és kinyitjuk a garázs ajtaját. Ilyenkor aztán meg is csapja az orrunkat a tömény olajszag, vagy a fojtogató levegő. Ez egészségünkre nagyon káros hatással van, mert a kis mennyiségű olajgőz is lerakódhat a tüdőnkben, ahonnan aztán nem távozik magától. Ez tehát egy mérgező anyag, ami szervezetünkre sincs tekintettel, ártó tevékenységét szorgalmasan kifejti.

A másik a szénmonoxid és széndioxid kiszivárgása járó motornál. Ezt általában nem is vesszük észre, azonban ha zárt garázsban bütyköljük autónkat, és néha beindítjuk a motort, vagy hosszabb ideig járatjuk, annak bizony akár beláthatatlan következményei is lehetnek.

Tűzvédelem

A másik fontos szempont, ami miatt mindig szellőztessük megfelelően garázsunkat, az a tűzvédelem. Ezen belül is, ha esetleg valami miatt tűz ütne ki, ami viszonylag könnyen előfordulhat, vagy más helyiségből terjed át a tűz a tárolóba, akkor nagyon fontos egyrészt a hőterhelés csökkentése. Ezt pedig csak akkor tudjuk biztosítani, ha rendszeresen cserélődik bent a levegő. Másrészt pedig, ha a tűz már kialakult, akkor a füstmennyiség eltávolítása is ugyanilyen fontos.

Mit tehetünk hát?

Célszerű könnyen nyíló kaput felszerelni garázsunkra, amennyiben sajáttal rendelkezünk. Ennek hasznát leginkább vészhelyzetben vesszük, mert ezáltal könnyen bejutunk a gépkocsi tárolóba, könnyen kiállhatunk autónkkal, tűz esetén pedig könnyebben eloltjuk azt, és a bent ragad tömeges füstmennyiség klasszisokkal hamarabb kiszellőzik.

A másik elengedhetetlen dolog a rendszeres, napi átmozgatása a levegőnek, hogy a káros anyagok koncentrációját csökkentsük általa. Ezt könnyen meg tudjuk oldani, ha saját garázzsal rendelkezünk, hiszen mi határozzuk meg annak időpontját és időintervallumát.

Mélygarázsok esetén a szellőztetés természetesen nem rajtunk múlik, azonban a fenntartók számára ma már több modern technikai lehetőség is adott, hogy az egészséges, károsanyag-mentes levegőt biztosítsák. Itt a több autó és a hosszabb idejű motorműködés miatt fokozottabban szükséges is. Kiváló légsugár ventillátorok állnak rendelkezésre megoldásként, valamint remek füstelvezető rendszerek is.Miért fontos a garázs szellőztetése? adatai

Miért fontos a garázs szellőztetése? - Hasonló hírek

  1. Miért fontos a lakberendezés? Az otthon (lakás vagy ház), az a tér, ahol az ember a legtöbb idejét tölti a munkahelye vagy az iskola...
  2. Miért fontos a megfelelő fényvédelem az arcon? Az arcunkon a legérzékenyebb a bőr, ezért ebben a nagy melegben és erős napsütésben mindenképpen gondolnunk kell a fényvédelemre. Sokan...
  3. Miért fontos a téli gumi felszerelése a biztosítás szempontjából Egyre több országban írják elő télen a kötelező téli gumi használatot. Amennyiben egy baleset a téli gumik hiánya miatt következik...

Kategória: Itthon