Mi alapján válasszunk vonalkód olvasót?

2018. március 30. 10:54.

A vonalkódolvasók tárháza mára már szinte végtelen. Számtalan típus és kialakítás létezik, a gyártói márkákról nem is beszélve. Ha vonalkódolvasó vásárlásán törjük a fejünket, nem árt tisztában lenni a vonalkódok fajtájával, a felhasználási területtel, a vásárolt mennyiséggel és a rá költendő keretösszeggel sem. Ezeket összevetve már nem is tűnik olyan egyszerűnek és egyértelműnek, hogy milyen vonalkódolvasót is lenne érdemes beszerezni.

Vonalkódolvasó vásárlásakor tisztában kell lenni néhány alap követelménnyel, szakmai kifejezéssel és technológiai kialakítással ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni. Fontos leszögezni, hogy soha ne érvényesüljön a „jó lesz, a legolcsóbb is” hozzáállás, hiszen a gyártók bizonyos feladatok elvégzésére optimalizálják készülékeiket, így lehet, hogy a szükséges feladat elvégzésére egy költségesebb olvasó felel csak meg.

Milyen szempontokat vegyünk figyelemben vonalkód olvasó választásakor?

Válassza az indent.hu termékeit

A legfontosabb szempont tehát minden esetben a vonalkód olvasási feladatok meghatározása. Ha már tudjuk, milyen felhasználási területre kívánunk vonalkód olvasót vásárolni, akkor könnyebb lesz, a feladatot tökéletesen ellátó vonalkód olvasóhoz hozzájutnunk, felesleges kiadások nélkül. Az árak tekintetében nem érdemes a szélsőségekhez ragaszkodni, így sem a legolcsóbb márka nélküli, kínai minőségű terméket, sem a legdrágább, felesleges kiadásokhoz vezető olvasót nem kell megvennünk.

A vonalkód márkáját érdemes azért figyelembe venni, hiszen a gyártói garancián túl annak szervizelési költségei, jótállása és élettartama is függhet tőle. A legnagyobb vonalkódolvasó gyártók a Datalogic, a Honeywell és a Zebra. Az ő termékeik nagyszerűen alkalmasak az olyan  felhasználási területek elvégzésére mint a kereskedelmi, az ipari, a raktári és a gyártási környezet. Az egyes vonalkódolvasók lehetnek egydimenziósak, kétdimenziósak vagy DPM típusúak. Kialakításukat tekintve választhatunk a fix, a beépíthető, a kézi vezetékes, a memóriás, a vezeték nélküli és a viselhető változatok közül.

Ezeket érdemes átgondolni, ha vonalkód olvasót szeretnénk vásárolni

A legfontosabb szempont, hogy milyen vonalkódot szeretnénk olvasni, egydimenziós vagy kétdimenziós vonalkódot. Általában az egydimenzióst szokták üzletekben vásárolni, hiszen a termékek többsége is ilyen azonosítóval rendelkezik. Az egydimenziós vonalkódok leggyakoribb fajtái az EAN 13, az EAN8, a UPC, a Code39, a Code128 és az ITF2of5. Boltokban tehát a legjobb CCD vonalkódolvasót vagy lézeres vonalkódolvasót vásárolni, még 2D vonalkódokhoz az imager és a raszterező lézer olvasók javasoltak.

Vásárlásnál fontos a beolvasási távolságot is figyelembe venni, hogy fix távolságról vagy szabad mozgásból szeretnénk-e beolvasni a vonalkódokat. Jellemzően hipermarketekben találkozhatunk pultba építettel és kézi szkennerekkel is, még a gyártási sorok rendszerint fix olvasókat alkalmaznak. Így tehát a környezet sem mindegy, hiszen élettartam és tartósság szempontjából ez is befolyásoló tényező. Egy ipari feltételekhez tartósabb, masszívabb kialakítás szükséges ami esetenként a rázkódást, fizikai ráhatást és a szélsőséges hőmérsékleteket is megfelelően elviseli.

A kódokból beolvasott információt aztán vezetékes kapcsolaton vagy vezeték nélküli átvitellel is továbbíthatjuk, ez is környezet és felhasználás függő. Vásárlásnál ezeken felül figyeljünk a minőségre, a garanciára és a szoftveres támogatottságra is.Mi alapján válasszunk vonalkód olvasót? adatai

Mi alapján válasszunk vonalkód olvasót? - Hasonló hírek

  1. Mi alapján válasszunk árfolyamkereső weboldalt? Aki rendszeresen vált devizát vagy valutát, azok számára fontos kérdés, hogy olyan weboldalon vagy applikáción keresztül tájékozódjanak a napi árfolyamokról,...
  2. Mi alapján válasszunk szőnyeget otthonunkba? Kevesen tudják, de manapság nem csak a ruhák és a kiegészítők lehetnek divatosak és trendik, de a szőnyegeink is. Szőnyeget...
  3. Milyen burkolatot válasszunk a konyhánkba? Lakásfelújításkor az egyik legnehezebb feladat az, hogy kiválasszuk, melyik helyiségbe milyen burkolat legyen. Sok fajtából tudunk választani, mindegyiknek megvannak az...