Hogyan monitorozzuk Linuxos szerveren az aktivitásokat?

2019. június 10. 20:38.

A Linuxban több különböző parancs is alkalmas arra, hogy a szerveken végbemenő aktivitásokat nyomon tudjuk követni. Ebben a cikkben néhány ilyen hasznos parancsot elemzünk.

W – a legalapvetőbb parancs

A ‘w’ parancs egész egyszerűen megmutatja, hogy éppen melyik felhasználó van bejelentkezve és jelen pillanatban mit csinálnak a szerveren. Két opció is adott: a ‘w username’ és a ‘w vivek’.

Watch: parancs kimenetelének ismétlődő megtekintése

A Watch parancs teszi lehetővé, hogy ismétlődve tudjuk megtekinteni egy másik parancs kimenetét, vagy, hogy nyomon tudjuk követni élőben a futó folyamatokat, be- és kilépéseket, memória használat állapotát. Szemléletes példaként kipróbálhatjuk a ‘watch -n 5 date’ paranccsal, ami 5 másodpercenként fogja megadni az időt.

A ‘watch -n 10 who’ paranccsal meg tudjuk nézni a példa kedvéért, hogy hogyan változik 10 másodpercenként egy szerveren a be- és kijelentkezett felhasználók listája. Ha nem történik változás, akkor a lista felülíródik saját magával, tehát nem történik semmilyen változás a kimenetben.

A ‘watch uptime’ paranccsal megkapjuk a szerverre belogolt felhasználók számát, valós időben.

Amennyiben olyan paranccsal szeretnénk a ‘watch’-t használni, amiben van „|”, akkor magát a parancsot szimpla idézőjelek közé kell tenni. Pl.: ‘watch -n 5 ’ps -ef | wc -l’ ‘

Top: egyes felhasználók alá rendelt folyamatok megtekintése

Hogyha egy felhasználó által használt folyamatokra vagyunk kíváncsiak, akkor a ‘top -u’ parancs az, amire szükségünk van. Nem csak azt látjuk, hogy melyik felhasználó alatt futnak az adott folyamatok, hanem az rendszer-erőforrásokat (CPU és Memória kihasználtság) is megmutatja nekünk. Ez nagyjából hasonlít Windows-os feladatkezelőhöz, habár azért nyilván eltér tőle.

AC – nem a légkondicionálót indítja be!

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek bejelentkezve, akkor nagy hasznát vehetjük az ‘ac’ parancsnak. Ennek előfeltétele, hogy az acct (Debian) vagy az psacct (Red Hat, CentOS, RHEL) csomagok fel legyenek telepítve.

Az ‘ac’ parancsnak sok opciója van, de az adatokat a wtmp fileból szedi. Az ‘ac’ az összes online órát, az ‘ac -p’ felhasználókra bontva, az ‘ac -d | taile -10’ pedig napra bontva mutatja az aktív órákat.

PS – a Linux folyamatok kijelzése

A ‘ps’ parancs egy pillanatfelvételt készít az aktuális folyamatokról, azaz nem teszi lehetővé a valós idejű monitorozást, viszont rögzíti az adott időpillanat folyamatait.

Az összes folyamat kijelöléséhez az –A vagy –e opcióval együtt használatos.

Természetesen ez csak egy kivonatos lista az összes parancs minden opciójából. Aki nem akar maga bajlódni a szervere üzemeltetésével, és költséghatékony megoldást keres, bízza meg a Servergarden hosting céget a Linux szervere üzemeltetésével!Hogyan monitorozzuk Linuxos szerveren az aktivitásokat? adatai

Hogyan monitorozzuk Linuxos szerveren az aktivitásokat? - Hasonló hírek

  1. Hogyan erősíthetjük az immunrendszert az étkezéssel? Az étkezési szokásaink az egész életünkre kihatással van, így az immunrendszerünk állapota is múlhat ezen. Ha a rossz táplálkozási szokásainkat...
  2. Hogyan csomagoljunk be egy macskát? Igen, jól olvastad a kérdést. Idétlennek tartod? Akkor nézd meg mielőbb a következő videót, mely végig vezeti lépésről lépésre, hogyan...
  3. Hogyan lazítsunk egy hosszú nap után? A munka sok, az idő kevés – valahogy mindannyian így vagyunk ezzel. Az egyéb plusz teendők, például az iskola, vagy...