A Keyence IM optikai mérőgép bemutatása

2016. május 23. 10:29.

A Keyence évek óta világvezető cégnek tekinthető az érintés nélküli ipari méréstechnikai eszközök piacán, így nem véletlen, hogy legújabb mérőműszerük, a Keyence IM is igazán innovatív megoldásokkal szolgál a mérőgépek piacán, ezáltal egészen más felfogásból közelíti meg az alkatrészek és nagyobb méretű tárgyak mérésének, illetve méretellenőrzésének témáját.

A Keyence IM működése

A Keyence IM ipari mérőgép legnagyobb újdonsága az Image Dimensioning technológia, aminek a lényege, hogy a méretellenőrzés egy optikai leképezés, avagy egy dimenzionálás alapján történik. A dolog lényege, hogy a gép asztalára egyszerűen ráhelyezzük a mérni kívánt alkatrészt, majd ezt követően a segédprogram által a letapogatók képesek lesznek az alkatrészről egy átfogó képet készíteni, amiről aztán a rendszer megméri és ellenőrzi is a pontos méreteket.

A gép programozása egyébiránt meglehetősen egyszerű. Ha felismertettük és dimenzionáltuk a géppel a kiválasztott alkatrészt vagy alkatrészeket, a felismert méretekhez tetszés szerint névleges méreteket, sőt tűrésmezőket is hozzáadhatunk, sőt mi több, a mérések nem csak a hosszúságokra, hanem például sugárra, szögmértékre, sőt átmérőre is vonatkozhatnak. Egy program egyszerre akár 99 méretet is képes levenni egyetlen mérési folyamat során, ami optimális esetben nem tart tovább 3 másodpercnél, a Keyence gépe tehát meglehetősen gyors.

A mérés folyamata lépésenként tekintve is egyszerű, ezáltal elsőként megnyitjuk az alkatrészhez írt programot, a kérdéses darabot az asztalra helyezzük, és a többit elvégzi helyettünk a gép. Az ipari mérőműszer ugyanis úgy lett kialakítva, hogy az optikai vezérlője megtalálja az alkatrészt, nem lesz szükség pozícionálásra, a mi dolgunk csak az, hogy a gép fókuszterébe tegyük a mérendő tárgyat. A beállítások részeként így a gép aztán a kép alapján minősíti, és megméri az alkatrészt, miközben ellenőrzi, hogy az megfelel-e a korábban betáplált előírásoknak. Amennyiben kisebb alkatrészekről beszélünk, egyszerre természetesen több megmérésére is lehetőségünk nyílik.

Ezzel az egyedi és különleges megoldással egy vagy több alkatrész méretellenőrzése nem tart tovább pár másodpercnél. Természetesen nem csak az alkatrészek megmérése gyors, hanem az egyes alkatrészek és termékek közötti programváltás is rendkívül egyszerű. Sőt mi több, a teljes folyamat automatizált, ezáltal amennyiben egy alkatrészhez egy adott program meg van nyitva, de egy másik tárgyat helyezünk az asztalra, akkor a gép vezérlője képes lesz automatikusan felismerni a megváltozott geometriai alakzatot, illetve a köztük mérhető eltérést még akkor is, ha az csak apróság, legfeljebb néhány milliméter lesz.

A felismerést követően a gép automatikusan kikeresi majd a programtárból a megfelelő alkatrészhez illő programot, majd a mérést végző szakember jóváhagyásával elvégzi az új objektum mérését.

A Keyence IM alkalmazási lehetőségei

A Keyence IM ipari mérőgépek alkalmazási lehetőségei közül a legjellemzőbb, hogy a különféle geometriai méretek és azok jellemzőinek ellenőrzésére használhatjuk, ezáltal a gép alkalmas a hosszméretek, az átmérők, a szögméretek, de akár még a befoglaló körökhöz kapcsolódó átmérők megmérésére és rögzítésére is. Ha tömegtermelésről van szó, a folyamatos méretellenőrzés egyik legjobb megoldásaként tekinthetünk rá, hiszen rendkívül egyszerű, mit több szinte teljesen automatizált a mérési folyamat. Ennek részeként elegendő csak behelyezni az alkatrészt, megvárni azt, hogy a gép megtalálja a hozzá illeszkedő programot, majd ezt követően csak meg kell nyomnunk a zöld gombot ahhoz, hogy a gép néhány másodperc alatt elvégezze a mérést.

A tényleges mérési folyamat elvégzéséhez tehát nem lesz szükség sem méréstechnikai, sem minőségellenőrzési szakemberre, csupán egy jó programozóra, aki első alkalommal elvégzi a beállításokat, majd a Keyence IM a későbbiekben képes lesz alkalmazni azokat. A gép képes továbbá arra is, hogy az egyes ipari mérőeszközöket egyetlen eszközzel felváltsa, ezáltal az IM-széria könnyedén felválthatja és helyettesítheti a furatellenőrző idomok és a szögmérők mellett a sublereket és a kengyeles mikrométereket is.

A Keyence mérőgépe ráadásul a gépgyártás területén is nagyon sok esetben alkalmazható! Példának okáért kiváló ellenőrző és méretvevő, ha préselt és hajlított alkatrészekről van szó, de az esztergált vagy a háromdimenziósan mart gépek esetén is ideális választás. A gépgyártás mellett ráadásul tökéletesen megállja a helyét egészen más ipari régiókban is, ezáltal például a kábelgyártás, az elektronikai alkatrészgyártás vagy a műanyagipar is kihasználhatja a benne rejlő sokoldalú lehetőségeket.A Keyence IM optikai mérőgép bemutatása adatai

A Keyence IM optikai mérőgép bemutatása - Hasonló hírek

  1. O-Select, az intelligens ipari optikai mérőeszköz Egy újabb különleges ipari mérőműszert mutatott be a Carl Zeiss Ipari Méréstechnika, akik piacvezető CNC koordináta-mérőgépeikkel váltak világszerte ismertté, így...
  2. Mi alapján érdemes traktort választani? A megfelelő traktor kiválasztása egy nagyon fontos döntés minden gazda számára. Akár az első traktorról van szó, akár a régi...
  3. Az új ipari forradalom 4.0 – Ipari robotok a gyártásban A 18-19. század végén-elején, az első ipari forradalom a még kezdetleges szénfűtésű gőzgép feltalálásával, majd a folyamatos gépesítéssel, gőzhajók megjelenésével...