Ezek a legjobb fafajták ágyak készítéséhez

2016. április 7. 16:28.

Minden bútortípusnak megvannak az ok a fafajtái, amelyek színben, de főként anyagösszetételben a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy tartós és megfelelő használati tárgy készülhessen belőlük. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bármilyen fából szinte bármilyen bútort készíteni, de a tartósság szempontjából egyáltalán nem mindegy ez a választás! Lássuk ezt a problematikát az ágyak szempontjából.

Lássuk a könnyű fákat

A legolcsóbb ágyakat általában különféle fenyőfákból készítik. Vörösfenyő, erdei fenyő vagy lucfenyő, lényegében teljesen mindegy, hiszen ezek mindegyike a legkevésbé erős szerkezetű fák közé tartozik. Ennek megfelelően olcsón lehet belőlük elfogadható kivitelezésű ágyakat készíteni, akár még ágyneműtartós kivitelezéssel is, de ebben az esetben akadnak megkötések. Példának okáért, mivel puhafáról van szó, fontos, hogy az ágy legtöbb oldala is megtámaszkodjon a földön, illetve a matrac alatti rész is sokkal több ponton megerősítésre kerüljön, mint a keményfák esetében, máskülönben a testesebb ügyfelek hamar megtapasztalhatják a könnyű faszerkezet hátrányát.

Még mindig trendi a Fa ablak?

A legideálisabb anyagok egyébiránt azok, amelyek kevésbé gyantásak – ezek még jobban veszítenek masszívságukból –, és ha még a szépségre is ügyelünk, akkor ez a festhetőség miatt is lényeges tényező lesz, hiszen pláne a lucfenyő könnyedén pácolható és festhető. Ha a fenyőből is a legjobbat akarjuk magunknak, a vörösfenyő lesz az ideális választás, ennek keménysége ugyanis a fajsúly tekintetében már a tölgyfához hasonul.

A félkemény fákról

A félkemény fák alighanem a legideálisabbak ahhoz, hogy megfelelő ágyak készüljenek belőlük, ezáltal még ágyneműtartó esetében sem kell kompromisszumokat kötnünk a dizájnjuk vagy a megjelenésük tekintetében, és még az ár szempontjából is elfogadhatóak. Ide sorolhatók például a juharfa, az égerfa vagy a nyírfa, amelyek könnyen formázhatók, de nem annyira sérülékenyek, mint a fenyő, így egyre többször ebből készítenek szekrényeket és komódokat is – nem véletlenül.

Ha mindenképpen ragaszkodunk a tömörfa ágyhoz, és nem vagyunk extrémen túlsúlyosak, akkor a félkemény fák garantáltan a legjobb választásnak tekinthetők abban az esetben, ha szeretnénk egy olyan masszív és tömör ágykeretet kapni, ami bírja a terhelést, ágyneműtartóval is rendelkezik, ezen túlmenően pedig még az ár tekintetében is elfogadható. Ami aprócska hátrányuk, hogy a pácokat nem szeretik – a sötét pácokat rendre magukba szívják –, tehát színezésük nehézkes, de szerencsére natúr lakkal is nagyon szépen mutatnak.

Végül pedig a keményfákról

A fentiek után bizonyára nem túl nagy meglepetés, hogy a keményfák lennének a legideálisabbak ahhoz, hogy megfelelő erősségű ágyak készüljenek belőlük. A bükk, a dió és a tölgyfa például egyaránt elképesztő szilárdsággal rendelkezik, így bár megmunkálásuk nehéz és súlyuk is gerincropogtató, ellenben amennyiben a pénztárcánk nem bánja, egy ilyen szerkezetes ággyal garantáltan évtizedekig nem lesz gondunk még akkor sem, ha külön ágyneműtartóval készült el.

Érdemes a választás előtt tudni, hogy a bükkfa még évek múltán is hajlamos a vetemedésre, és míg a tölgyfa vagy a kőris akkor ideális, ha valaki a fenyőfából készült bútorokhoz keres nagyobb masszívsággal ellátott használati tárgyakat, addig a dió például minden esetben a prémium kategóriát jelenti a maga természetes szépségével, hiszen ennek a fafajtának van egy sajátos barnasága, amit egy natúrra olajozott felülettel elképesztően elegánssá és sajátossá tehetünk.Ezek a legjobb fafajták ágyak készítéséhez adatai

Ezek a legjobb fafajták ágyak készítéséhez - Hasonló hírek

  1. Ezek az árulkodó jelek, hogy tényleg szerelmes vagy! Egy friss kapcsolatban, az elején még minden olyan új, és ismeretlen. Rengeteg izgalommal jár az ismerkedés, és kell egy kis...
  2. 10 tuti tipp a legjobb reklámajándék kiválasztásához A reklámajándékok cégekre gyakorolt pozitív hatásait ma már kutatások tucatjai igazolják, ezáltal senki sem kérdőjelezheti meg, hogy mekkora hatással van...
  3. Érdemes-e az otthoni zárcserével bajlódni? A legtöbb esetben akkor kerül sor a zárcserére, amikor a zárszerkezet már nem működik megfelelően, valamilyen módon meghibásodott, elhagytuk a...