Egészséges otthont mindenkinek!

2016. augusztus 20. 11:18.

Komoly egészségügyi problémákat okozhatnak sajnos az elszaporodott poratkák és élősködők, és ez a veszély nemcsak a kisgyermekeket, hanem bizony a felnőtteket is fenyegeti. Poratkák és allergia ellen azonban van néhány tökéletes trükk, amivel megelőzhető, hogy poros legyen a lakás.

Textilfelületek előnyben

Különösen fontos a gyakori takarítás a hálószobákban, és minden olyan helyiségben a lakáson belül, ahol nagyobb textilfelületek vannak. Ez azért lényeges, mert a textilek folyamatosan ki vannak téve a poratkák okozta fertőzéseknek. A poratkák gyakorlatilag azzal az elhalt bőrrel táplálkoznak, amelyek a testről természetes úton hámlanak le, és mikroszkopikus élőlényekként a takarókban, párnákban, lepedőkben, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben szaporodnak. Ürülékük pedig rengeteg, és valójában ez az, ami a kialakuló allergiáért felelős lehet a porral együtt.

A megelőzés fontossága

Tudomásul kell vennünk, hogy száz százalékig sohasem fogjuk tudni kiirtani otthonunkból a kis élősködőket, de a megelőzés ebben az esetben kiemelten fontos szerepet játszik. Ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy számukat csökkenthessük. A padlószőnyeget, ha egy mód van rá, vagy ne is vásároljunk, vagy ha már van a lakásban, iktassuk ki, hiszen ez az egyik melegágya az élősködök megtelepedésének, és mivel felemelni nem lehet, a teljes takarításra nincs esélyünk. Majdnem ezzel esik egy tekintet alá a sima szőnyeg is, amelyet ha nagyon szeretünk, vagy a hideg padló miatt szükség van rá, akkor minél gyakrabban porszívózzuk, lehetőleg légszűrővel felszerelt készülékkel. Mindezek mellett pedig kiemelten fontos, hogy minél gyakrabban vegyük elő a felmosószettünket, és nedves takarítást is kapjon a padló.

Veszélyben a hálószoba!

A matracok bevonata textilből készül, amely potenciális veszélyforrást jelent a poratkák szempontjából. Emellett pedig nem árt tisztában lennünk azzal sem, hogy nemcsak a matracot imádják az élősködők, hanem a párna-, és takaróhuzatokat, sőt mi több, magát a takarót és a párnát is nagyon szeretik. Ezért érdemes egész egyszerűen gyakorta forró vízzel átmosni az ágyruhákat, és minél többet szellőztetni a friss levegőn a takarókat és párnákat egyaránt. A matracot pedig érdemes minél sűrűbben forgatni, és rácsos falapra fektetni, vagy futont használni.

Leszámolás a rendetlenséggel

A megelőzésnek egyik igen fontos momentuma, hogy a leszámoljunk a rendetlenséggel, ami általában sok porral is jár. Érdemes a személyes holmijainkat szekrényekben, fiókokban, és vitrinben tartani ahelyett, hogy szabadon garázdálkodjanak polcokon, hiszen így kiváló forrásai a pornak. Amennyiben mégis találunk néhány kedves darabot, amit semmiképpen sem szeretnénk elrejteni, azokat rendszeresen, és sűrűn töröljük át, megszabadítva ezzel a sok porszennyeződéstől. Ha rendelkezünk légkondícionáló készülékkel, fűtőberendezésekkel, vagy esetleg különböző légtisztítókkal, akkor azok szűrőit szintén rendszeresen cseréljük le. Emellett pedig érdemes a nedvességet is alacsonyan tartani a lakáson belül, páramentesítő készüléket ajánlatos beszereznünk, a potenciális nedvességforrásokat pedig amint lehet, távolítsuk el otthonunkból.

Miktől kell még tartanunk?

Nemcsak a poratkák keseríthetik meg mindennapjainkat, érdemes ismernünk a többi élősködő típust is, akik kényelmetlenséget okozhatnak a család számára. Emellett pedig jó, ha tisztában vagyunk azokkal a helyiségekkel és tárgyakkal is, amiket nagyon szeretnek, hogy különös figyelmet fordíthassunk rájuk a megelőzés érdekében.

Ágy

Az egyik ilyen az ágyunk lesz, hiszen az ágykeret repedéseiben, és a háttámlája mögött is könnyen, és előszeretettel bújnak meg a poloskák, ráadásul ezek olyan területek, amelyeket nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is tudunk takarítani. A poloskák jellemezően éjszaka aktívak, és fő táplálékuk az emberi vér. Többnyire a csuklót, a bokát, és a nyakat támadják, ezért, ha ezeken a területeken találunk apró csípéseket, akkor akcióba kell lendülnünk.

Szemetes

Muslicák és legyek kedvenc területe a szemeteskuka és környéke egyaránt, hogyha nem vagyunk elég óvatosak, és nem ürítjük megfelelő rendszerességgel. Különösen érdemes elkerülni a gyümölcsök, zöldségek héját, a csutkákat, és a nyers húst is, hiszen ez utóbbi esetben még akár a kukacok is megjelenhetnek nem várt vendégként.

Háziállatok

Sok háziállatot tartanak ma már lakásban, és kertes házban is gyakran beengedik őket az ajtókon. Kutyus, és cica is hordozhat bolhát és rühatkát is, ami könnyen elszóródik a szőnyegeken, ha bent tartózkodnak az állatok. Talán ezeknél is veszélyesebb a kullancsok jelenléte, hiszen sajnos őket is könnyedén behordhatják a kis kedvencek.

Ruhásszekrény

Molyok legkedvesebb élőhelye a ruhásszekrények hada, számukra egy gardrób maga a kánaán. Ezzel azért érdemes vigyázni, mert a ruhákat kirágják, megkárosítják, főként amelyek természetes anyagokból, például gyapjúból készültek.Egészséges otthont mindenkinek! adatai

Egészséges otthont mindenkinek! - Hasonló hírek

  1. Pontosan mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az, hogy elhatároztuk, hogy innentől kezdve hozzászoktatjuk szervezetünket ahhoz, hogy egyre több egészséges ételt fogyasszunk, az már fél siker. A...
  2. Nincs elég lakberendezői tapasztalata? Sajnos gyakran megtörténik, hogy hiába szerzünk valamilyen papírt, hiányzik a gyakorlati tudás, mert azt az iskolában nem, vagy csak nagyon...
  3. Klímaválasztási tanácsok, klímavásárlási tippek Mielőtt klímát vásárolnánk otthonunkba, nagyon fontos lehet jó előre felkészülni bizonyos kérdésekben, ezáltal alaposan körüljárni a témát. Rengetegen ugyanis általában...