A szénhidrát számolós diéta alapjai

2017. május 26. 11:32.

A fogyni vágyók nincsenek egyszerű helyzetben manapság, ugyanis rengeteg diéta kering az interneten. Állandóan lehet hallani sikerről, kudarcról, a fogyózók pedig folyton folyvást arról beszélnek, hogy meddig bírják tartani a diétájukat.

A szénhidrát számolós diéta nem egyszerű feladat, ugyanis nevével ellentétben ez igazából egy életmód, nem egy hosszabb-rövidebb ideig tartó küszködés a kilókkal. Tulajdonképpen nem lehet fogyókúrának sem nevezni, ugyanis elsődlegesen a vércukorszint normalizálásban segít ez a fajta életmód. Ez a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők diétája, amely a vércukorszint normalizálásán túl megszabadít a felesleges plusz kilóktól is, ha megfelelően alkalmazzuk.

A 160 gramm diéta alapjai

A 160 gramm egy általános szám, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennek minden személynél ennyinek kell lennie. Általában dietetikus dönti el a napi szénhidrát mennyiséget annak függvényében, hogy a delikvens férfi vagy nő-e, milyen magas, hány kiló, milyenek az értékei, mennyit kell fogynia. Akiken kevés túlsúly van, vagy nem súlyos cukorbetegek, IR-esek, számukra általában magasabb a szénhidrát limit, míg akinek sok kilótól kell megszabadulni, nekik kevesebb. Általánosságban véve 100-120 gramm szénhidrát alá nem szabad menni, mert az már rossz hatással lehet az amúgy beteg szervezetre. (Ne felejtsük el, ez a diéta elsősorban a cukrosok számára készült). Ezt a mennyiséget általában öt-hat étkezésre bontva kell megenni. Ez szokott az embereknek a legnagyobb problémát okozni, ugyanis sokan csak kétszer-háromszor ettek korábban egy nap.

A szénhidrát számolós diétában nem kell koplalni

A diéta alapja a számolás és a finomított szénhidrátok elkerülése, a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időben történő bevitele. A diétában tilos a cukor és álneveinek mindennemű használata, a méz is. Helyettük jöhetnek a mesterséges és természetes édesítők, mint például a stevia, az eritrit vagy a xilit. A fehér lisztes termékeket is száműznünk kell az életünkből. Fehér lisztet maximum állományjavításra, 30%-ig használhatunk. Lisztek közül minden jöhet, ami teljes kiőrlésű, de jó a Graham liszt és a zabpehelyliszt. A gluténérzékenyeknek nincs egyszerű dolguk, mert a hagyományos lisztek, például kukoricaliszt vagy a rizsliszt a diétában nem használhatók. Jöhet viszont néhány különlegesebb gluténmentes liszt, ilyen például a cirokliszt, a kölesliszt vagy a barna rizsliszt. Rizsből basmati rizst vagy barna rizst válasszunk, krumplit ritkán fogyasszunk, akkor is lehetőleg sült krumpliként. Gyümölcsök a délutáni órákban fogyaszthatók, bánjunk csínján a magas cukortartalmúakkal, ilyen például a banán, a dinnye, a szőlő vagy a füge.

Tejterméket is lehet fogyasztani, igaz mértékkel, és nem a reggeli vagy a késő esti órákban. A diétát természetesen mindenkinek teljes mértékben saját magára kell szabnia, a célokat meghatározni.

Milyen eredményeket lehet elérni?

Bár elsőre kicsit furcsán hangzik, de ötszöri-hatszori étkezéssel, jól beállított diétával, a szabályok betartásával is lehet fogyni, nem muszáj koplalni, éheztetni magunkat. Ha éhezünk, a szervezetünk raktároz, és nem indul be a súlyvesztés. A rostdús táplálkozás, a cukormentes életvitel, a rendszeres táplálkozás mind-mind segítenek abban, hogy emésztésünk jó legyen.

Akkor is érdemes lehet esélyt adni a diétának, ha nem küzdünk cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, ugyanis a diéta hosszú távú tartásával jelentősen csökken ezeknek a betegségeknek a kialakulása.A szénhidrát számolós diéta alapjai adatai

A szénhidrát számolós diéta alapjai - Hasonló hírek

  1. Az anti-aging diéta rejtelmei Egyre népszerűbb az anti-aging diéta, amely nemcsak fogyaszt, hanem egyúttal egészségünket is megőrzi, fiatalon tart, és még életünket is meghosszabbítja....
  2. Klímaválasztási tanácsok, klímavásárlási tippek Mielőtt klímát vásárolnánk otthonunkba, nagyon fontos lehet jó előre felkészülni bizonyos kérdésekben, ezáltal alaposan körüljárni a témát. Rengetegen ugyanis általában...
  3. Kutyák betegségeinek kezelése A kutyák betegségei, akárcsak az emberi betegségek, igen szerteágazóak lehetnek. Attól függően, hogy az állatnak milyen betegsége van, mennyire előrehaladott...