A fogszabályozás történelme

2019. január 13. 14:05.

Manapság már olyan korszerű fogszabályozási technológiák léteznek, hogy nem is gondolnánk, honnan indult ez a folyamat. Pedig örülhetünk, hogy nem abban a korban éltünk, amikor még igazán meg kellett szenvedni egy-egy apróbb fogpótlásért és fogszabályzásért is.

Érdekes módon, a fogszabályzás története már az ókorba nyúlik vissza, amikor már igény mutatkozott a szép, igényes, egyenes fogsorra. A történészek számos leletre bukkantak az ókori görög feltárt sírokban, ami nem is meglepő, hiszen a görögök köztudottan a szépségre és a tökéletességre törekedtek akkoriban. A mai fogszabályzó eszközöket tehát az ókori görögöknek köszönhetjük, akik kezdetben növényi és állati eredetű fonalakkal rögzítettek fém lapokat a fogívhez. A történészek szerint ez alapozta meg, a mai, modern fogszabályozást is.

A fogszabályozás a XVIII. században indult csak be igazán

Bár a fogászat számos területen fejlődött, a fogszabályozás igazán csak a 18. században kezdett el fellendülni, köszönhetően egy francia férfinek, aki kutatásait saját kiadványában publikálta. „Szájsebész” című művében bemutatta azt a fémből készült patkó alakú eszközt is, amelyet szalagokkal a fogak mögé helyezett el, hogy a fogívet tágíthassa. Az első rácsszerkezetes fogszabályozót egy amerikai fogorvos alkalmazta. Ez a készülék már a fogakra került rögzítésre és gumihúzással működött. A 20. században azonban már megalakult az első fogszabályozást oktató főiskola és az amerikai fogszabályzó társaság is.

A kezdetekben nagyon sokféle anyagot használtak a fogszabályzásra, így aranyat, acélt, fát és még elefánt csontokat is. Akkoriban a fogakat egyenként vették körbe és rögzítették fém dróttal. A ma is is használatban lévő breketteket csak az 1970-es években kezdték el alkalmazni egy újfajta ragasztó anyagnak köszönhetően. Az akkori készülékek még nagyobbak voltak és csak ezután vált szépen, lassan, fokozatosan fontosabbá az esztétikai szempont is. A legújabb technológia szerinti fogszabályzók már teljesen észrevehetetlenek és a 3D modellezést is segítségül hívják, a személyre szabott, átlátszó műanyag sínek gyártásához.A fogszabályozás történelme adatai

A fogszabályozás történelme - Hasonló hírek

  1. Az úri hímzés kialakulása Számtalan szakirodalomból ismert, hogy a magyarországi úgynevezett hímző-művészet legelső ránk maradt emlékei között miseruhákat és a koronázási palástot találjuk. Bár...